Blog – 11 maart 2020

Blog 2 – 11 maart 2020

Klimaat

Terwijl buiten moeder natuur met alle macht het voorjaar probeert te laten beginnen door het slechte weer zo hard mogelijk tegen ons aan te blazen merken we hier binnen nog niet zo veel van een positiever klimaat. Corona houdt de hele wereld in zijn greep en leuke evenementen worden momenteel één voor één afgelast wat natuurlijk ook niet voor blije gezichten zorgt. Gelukkig prijst de Global Entrepeneurship Monitor (www.gemconsortium.org) het Nederlandse ondernemersklimaat. Ook de minister-president prijst dit klimaat al is het openlijk niet willen steunen wegens Corona niet echt een beloning voor de ondernemers. Benieuwd wat dat voor effect heeft op het klimaat.

Ik wilde dit blog helemaal niet aan Corona wijden maar helaas ontkom ik er ook niet aan. Het begon ver weg, kwam drupsgewijs dichterbij maar nu er zelfs een heel land is afgesloten voor de buitenwereld, grote sportevenementen worden afgelast en mensen elkaar geen handen mogen geven, kunnen we niet ontkennen dat het virus een grote impact heeft op ons. 

Het gevolg is dat mede hierdoor de beurs is gezakt naar een niveau die we al jaren niet meer gewend waren. Investeerders trekken hun geld terug ondanks de negatieve rente waarmee het vertrouwen in de economie hard terugloopt. Tot zover het positieve ondernemersklimaat.

Het vervelende is dat het kabinet juist allemaal fiscale cadeautjes aan het uitdelen was voor de komende jaren om het vestigen in ons land nog aantrekkelijker te maken. Natuurlijk roept iedereen rond de prinsjesdag wat er állemaal gaat wijzigen in 2020 maar wij merken aan onze besprekingen dat klanten heel positief opkijken van het nieuwe verlaagde tarief voor de vennootschapsbelasting of de lagere tarieven in de inkomstenbelasting waardoor personeel goedkoper kan worden aangetrokken. Blijkbaar is positief ondernemersklimaat niet alleen afhankelijk van fiscale prikkels vanuit de politiek.

Globaliserende problemen, want we hebben ook nog te maken met een olie-oorlog, hebben veel grotere invloed op het ondernemersklimaat dan lokale maatregelen. Maar wat mij vooral opvalt is dat ondanks alle groei (vorige week stond de beurs nog boven de 600 punten!) de teneur nooit positief is geweest om me heen. Misschien ligt dat aan mijn persoonlijke omgeving of ik heb zelf die invloed op ze maar dat laat ik in het midden. Maar winkelstraten worden leger en minder divers, ondanks dat nergens personeel te vinden is blijft een groep werkloos in Nederland en ingewikkelde koopkrachtbeloftes komen nou eenmaal nooit lekker over door alle mitsen en maren.

Het ondernemersklimaat wordt denk ik in de eerste plaats bepaald door het humeur van de ondernemers zelf. Ongeacht waar dit humeur door wordt beïnvloed en wiens schuld dat nu is. Positieve ondernemers durven meer en blije ondernemers al helemaal. Wij hebben zelf als doel gesteld dat we altijd energie willen krijgen van wat we doen. Dingen waar we geen energie van krijgen besteden we uit of stoten we af. Maar energie kun je alleen maken als je er zelf ook energie in stopt. En dat gaan wij doen bij onze klanten. Buiten de gebaande paden energie vrijmaken om problemen aan te pakken, advies uit te brengen, te sparren en mee te ondernemen. Onze klanten krijgen meer tijd voor hun eigen sores omdat wij weer iets bij ze weghalen waar zij zelf niet blij van werden. Wij blij, klant blij. En het neveneffect: onze klanten kunnen weer hun klanten blij maken. Zo verspreidt dit zich hopelijk als……

Zo krijgen wij het negativisme uit de markt denken wij. Zo niet, dan was de weg er naartoe in ieder geval leuk! 

Wil je ook een accountant of fiscalist waar je blij van wordt? Neem dan snel contact op!

Wesp Finance – erik@wespfinance.nl