Blog – goede voornemens

Goede voornemens

Positiviteit, dat wordt het goede voornemen voor 2021. Genoeg van alle ellende om ons heen. Covid, lock-down, subsidie, steunmaatregel, bestorming van het Capitool en het overlijden van Sinterklaas. Negatieve berichten overheersen de laatste weken en dat is begrijpelijk.

Toch merken wij dat deze tijden ook voor veel nieuwe en creatieve ideeën zorgen bij onze relaties. Nieuwe ondernemingsvormen, nieuwe verkoopkanalen of zelfs producten en diensten. Nieuwe vestigingen en zelfs nieuwe starters.

Starters ja, u leest het goed. Er zijn gelukkig in deze tijden nog genoeg ondernemers die de sprong in het diepe willen wagen. Zelfs als de betreffende sector nu dicht is door een lock-down. En wát een energie krijgen wij als accountantskantoor van zulke nieuwe relaties.  Ontzettend leuk om dan zij-aan-zij samen toch de wereld proberen te veroveren.

Gelukkig kunnen we mensen dan ook op voorhand goed waarschuwen voor de risico’s van het starten. Zeker in deze tijden is een eventuele mislukking en faillissement een reële optie. Mensen ontdekken nu ook dat alleen je stinkende best doen niet genoeg is. Virussen en de daarbij behorende maatregelen zijn krachten van buitenaf waar je als ondernemer geen invloed op hebt. Waar je wel invloed op hebt moet je dan zo goed mogelijk oppakken.

Daarom adviseren wij ook steeds meer ondernemers om direct te sprong te maken naar het oprichten van B.V.’s in plaats van de traditionele startende eenmanszaak – “is zo lekker weinig inkomstenbelasting”- of V.O.F. We hoeven hier niet als honderdste accountant uit te leggen dat persoonlijke aansprakelijkheid het grootste nadeel is aan deze ondernemingsvormen.

Wat we ook veel zien is dat mensen de boekhouding heel graag zelf willen doen in het begin. “Boekhouden is een feestje” of “Nooit meer een bonnetje kwijt” en alles lekker via de APP dus je boekhouding “In je broekzak” zijn de kreten waarmee de starters worden verleid het allemaal zelf te doen. Hoe moeilijk kan het zijn? Ik zal eerlijk zijn: niet! Het is ook heel makkelijk, als je weet wat je doet. Dat is eigenlijk met alle bedrijfstakken zo. Op het oog is alles makkelijk totdat een afwijkende situatie ontstaat. Denk aan een scheiding, overlijden, verhuizing, gezinsuitbreiding, ruzie met compagnons, een bezoek van de belastingdienst, personeel verlonen, WKR, BUA, buitenlandse klanten, KOR en natuurlijk NOW, TVL, Tozo en ga zo maar door. Die die nooit konden gebeuren toch of zijn we dan 2020 een beetje vergeten…..?

Wij adviseren starters om altijd eerst met en goede boekhouder of accountant te praten. Laat je goed informeren over wat “de boekhouding” allemaal is en vraag om je heen wat andere ondernemers doen. En natuurlijk: je bent ook van harte welkom bij ons op kantoor (fysiek binnen de norm of digitaal) om te sparren over jouw nieuwe goede voornemen: je eigen bedrijf.

Dit geldt natuurlijk ook voor alle scale-ups, grow-ups en unicorns die dit lezen. Wij geven in elke fase van je onderneming het sterkste advies.

Meer weten?

erik@wespfinance.nl of check eerst rustig onze website.