Blog – 5 februari 2020

Blog 1 – 5 februari 2020

Past – Present – Future

Over een paar maanden bestaat ons kantoor alweer 5 jaar, ik kan nu gaan mijmeren over hoe snel die periode is gegaan maar daar is geen tijd voor. De wereld draait door en wel in zo’n rap tempo dat soms lijkt vergeten of we nog wel om ons heen kijken of alleen vooruit?

“Fiscus schakelt sector in bij toezicht ZZP” kopt het Financieel Dagblad vandaag nog. In het artikel (ttps://fd.nl/economie-politiek/1333583/fiscus-schakelt-sector-in-bij-toezicht-zzp) wordt verder eigenlijk alleen verteld dat de belastingdienst sectorbreed gaat toezien op de aanpak van schijnzelfstandigheid. Op zich een goed initiatief want kleine werkgevers kunnen inderdaad soms niet anders dan ZZP’ers inhuren in deze krappe arbeidsmarkt en ze hier individueel op aanpakken zou kunnen leiden tot onevenredige boetes. Ik wil hier nu niet ingaan op het feit of dit terecht is of niet. Wat mij opvalt is dat we deze discussie zo relevant vinden. We kunnen geen digitale krant swipen of we zien nieuws over zzp’ers, schijnzelfstandigen of interimmers die al dan niet onderdrukt, onderbetaald of uitgebuit worden.

Wij zijn zelf 5 jaar geleden ook begonnen als zelfstandigen zonder personeel en juist de vrijheid van die jaren heeft geleid tot waar we nu zijn. Een kantoor, 2 medewerkers, een website, een instagramaccount en jawel….een heus eerste (voorzichtige aanzet tot een) blog. Online zichtbaarheid, SEO, netwerk benutten, agile zijn, visibility, zomaar een greep woorden uit onze marketingscrums (ook al zo’n mooie verrijking) van de afgelopen maanden. Het landschap is veranderd in 5 jaar en wordt complex gepresenteerd. Wij startten 5 jaar geleden met de slogan “Duidelijk anders” want zo zagen wij onszelf destijds. Jong, energiek en bereikbaar waren sleutelwoorden in onze campagne om de wereld te veroveren. Waar de branche accountancy volgens ons destijds veel steken liet vallen gingen wij dat gat opvullen zoals er altijd weer nieuwe mensen blijven opstaan om dingen anders aan te pakken.

Loondienst, slavernij en huurlingen bestaan al zolang als de geschiedenis op schrift teruggaat en de problemen die erbij horen worden al net zoveel eeuwen aangepakt, opgelost, gecreëerd, genegeerd en weer opnieuw aangepakt. Tijden, regimes, economieën zijn constant in verandering en trends, hypes en bewegingen zullen altijd invloed hebben op politieke oplossingen. Het probleem is alleen, dat de oplossingen altijd gericht zijn op problemen ontstaan in het verleden wat we in het heden willen aanpakken. Ik mis vaak de verwachte effecten voor onze toekomst. En kunnen oplossingen tegenwoordig nog wel de problemen voor een enorme groep als “de zzp’er” oplossen? Zijn we inmiddels niet zo individualistisch ingesteld dat we allemaal zelf willen bepalen hoe de toekomst eruit moet zien? 

Ik merk dat ik afdwaal in mijn eerste blog, het is voor mij ook onwennig. Vandaag hebben we filmopnames gehad om ons bedrijf zeer binnenkort op een groot platform te introduceren maar daarover snel meer. Hoe spannend een filmopname ook is, ik merk dat een blog posten mij nog veel meer in mijn hemd zet dan een geregisseerd interview. Graag neem ik jullie mee de komende maanden in allemaal interessante onderwerpen welke natuurlijk wel een raakvlak in de accountancy of fiscaliteit zullen hebben. Zo dwing ik dat ik niet teveel ga afdwalen.

Wat ik wel merk in deze wereld is dat we graag net doen alsof alles nu heel ingewikkeld en complex is. Volgens mij is de arbeidsmarkt al minstens twee millennia ongeveer hetzelfde. Je hebt drie smaken van arbeid waarbij vrijheid de veranderende factor is en zo lijkt dat te blijven. En ook ik vind dat het accountancy-vak ontzettend aan het veranderen is met artificial intelligence, scanrobots en automatische bankkoppelingen maar volgens mij richten we dit soort oplossingen telkens op vereenvoudiging van ons eerdere probleem.  En volgens mij doet de sector dat ook al meer dan honderd jaar. Innoveren en meebewegen met een veranderende wereld en inspelen op nieuwe dingen. Alleen is onze sector vaak een beetje angstig ermee en daardoor traag.

Wij niet, wij bewegen vooruit en durven ook in de toekomst nog te stellen dat we “Duidelijk anders” zijn en blijven. Misschien niet omdat ook ik nu een blog schrijf maar juist om onze inhoud. Want bedrijven die vrezen voor schijnzelfstandigheid moeten zich altijd kunnen melden bij een kantoor wat met ze mee durft te denken in plaats van iemand die ze alleen maar op de regeltjes wijst.

Heeft u angst dat u risico loopt met uw ingehuurde mensen of overweegt u zzp’ers in te huren maar durft u dat nu niet? Neem dan contact met ons op, want wij proberen niet een oud probleem op te lossen – wij willen juist samen met u vormgeven aan een nieuwe, complexe, ingewikkelde, uitdagende maar vooral succesvolle toekomst.

Wesp Finance – erik@wespfinance.nl – www.wespfinance.nl